układ równań,wymiar

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
andrianka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 cze 2010, o 23:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wroclaw

układ równań,wymiar

Post autor: andrianka »

Mam taki układ rownań.i mam znależć :
a)zbiór jego rozwiązań
b)wymiar i podać dowolną bazę przestrzeni liniowej generowanej przez ten sam zbiór rozwiązań.

zbiór rozwiązań znalazłam\(\displaystyle{ ( \frac{3}{2} , \frac{-1}{2} ,0)}\) a jak zrobić b)?

\(\displaystyle{ \begin{cases}
x+y+z=1\\
x-3y-z=3\\
x-y=2\\
\end{cases}}\)

Bardzo przoszę o pomoc!!!
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

układ równań,wymiar

Post autor: silvaran »

Jesteś pewna, że dobrze wyliczyłaś rozwiązania? Bo mi wyszło nieskończenie wiele
ODPOWIEDZ