znajdź macierz ortogonalną

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
PQR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 19 kwie 2010, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WrocLove
Podziękował: 2 razy

znajdź macierz ortogonalną

Post autor: PQR »

Dla macierzy

\(\displaystyle{ A= \frac{1}{4} \begin{bmatrix}3&1& \sqrt{6} \\1&3&- \sqrt{6} \\- \sqrt{6} & \sqrt{6} &2\end{bmatrix}}\)

znaleźć taką macierz ortogonalną \(\displaystyle{ C}\), by \(\displaystyle{ C ^{-1} AC}\) miała postać kanoniczną. Podać interpretację geometryczną operatora T o macierzy A.

Liczę, liczę i cały czas mi wychodzą pierwiastki zespolone.-- 24 cze 2010, o 18:18 --Bardzo proszę o pomoc...
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 82 razy

znajdź macierz ortogonalną

Post autor: fanch »

podbijam.

z tym, że nie chodzi mi nawet o rozwiązanie dokładne a raczej o schemat jak się zabrać za takie coś.
PQR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 19 kwie 2010, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WrocLove
Podziękował: 2 razy

znajdź macierz ortogonalną

Post autor: PQR »

Na ćwiczeniach robiliśmy to tak, że szukaliśmy wartości własnych (ale wychodziła tylko 1 wartość potrójna), później znajdowaliśmy 1 wektor własny, szukaliśmy jakichś dwóch liniowo niezależnych i prostopadłych do znalezionego wektora wektorów bazowych. Te trzy wektory bazowe unormowane to macierz C.
Elanor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 5 gru 2009, o 17:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: głównie Wrocław

znajdź macierz ortogonalną

Post autor: Elanor »

Hmm, a dobrze przepisałeś macierz? Ja mam na mojej liście zadań macierz bardzo podobną, tylko że wszystkie pierwiastki z 6 mają u mnie przeciwny znak niż u Ciebie... i wtedy wychodzą wartości własne 4 i 2.
ODPOWIEDZ