macierz odwzorowania
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zg
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
macierz odwzorowania
Niech \(\displaystyle{ T:R^2 \rightarrow R^4}\) bedzie takim odwzorowaniem liniowym, ktore w bazach standardowych ma nastepujace przedstawienie:
\(\displaystyle{ T(x,y) = (y,-x,x+3y,x-y)}\)
Wyznaczyc macierz tego odwzorowania w bazach (v,w) gdzie
\(\displaystyle{ v = {(2,3),(1,-2)}, w={(1,2,-1,0),(1,-1,1,1),(-1,2,1,1),(-1,-1,0,1)}}\)
Nastepnie wyznaczyc macierz odwzorowania T* .
\(\displaystyle{ T(x,y) = (y,-x,x+3y,x-y)}\)
Wyznaczyc macierz tego odwzorowania w bazach (v,w) gdzie
\(\displaystyle{ v = {(2,3),(1,-2)}, w={(1,2,-1,0),(1,-1,1,1),(-1,2,1,1),(-1,-1,0,1)}}\)
Nastepnie wyznaczyc macierz odwzorowania T* .
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
macierz odwzorowania
Zajrzyj do kajecika i poszukaj twierdzenia o zmianie macierzy odwzorowania przy zmianie baz przestrzeni, a potem podstaw swoje dane do wzoru.
Jeśli nie możesz korzystać z tego twierdzenia, to zadanie możesz rozwiązać wprost, korzystając z definicji macierzy odwzorowania - wiesz jaka jest, prawda?
Pozdrawiam.
Jeśli nie możesz korzystać z tego twierdzenia, to zadanie możesz rozwiązać wprost, korzystając z definicji macierzy odwzorowania - wiesz jaka jest, prawda?
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
macierz odwzorowania
Podejrzewam, że chodzi o odwzorowanie sprzężone. Wówczas, jeśli macierzą T jest \(\displaystyle{ A}\), to macierzą \(\displaystyle{ T^{*}}\) w bazach dualnych jest \(\displaystyle{ A^{T}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zg
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
macierz odwzorowania
uhhh.... poprosze jasniej.
nie rozumiem, co oznacza macierz^odwzorowanie i dlaczego nie mozemu utozsamic odwzorowania z macierza tego odwzorowania(chyba, ze uzycie innych symboli bylo przypadkowe?) ?
Chyba, ze A to przestrzen ktorej bazą sa kolumny tej macierzy? Ale czy wtedy samo napisanie "\(\displaystyle{ A^T}\) wystarczy?
nie rozumiem, co oznacza macierz^odwzorowanie i dlaczego nie mozemu utozsamic odwzorowania z macierza tego odwzorowania(chyba, ze uzycie innych symboli bylo przypadkowe?) ?
Chyba, ze A to przestrzen ktorej bazą sa kolumny tej macierzy? Ale czy wtedy samo napisanie "\(\displaystyle{ A^T}\) wystarczy?
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
macierz odwzorowania
Nic nie oznacza, to kolizja symboli, \(\displaystyle{ A^T}\) oznacza macierz transponowaną do \(\displaystyle{ A}\).Hellbike pisze:nie rozumiem, co oznacza macierz^odwzorowanie
Nadal jednak uważam, że zadanie jest niejednoznacznie sformułowane, chociaż z dużą dozą prawdopodobieństwa można przyjąć, że macierzą \(\displaystyle{ A}\) będzie znaleziona macierz odwzorowania w podanych bazach \(\displaystyle{ v, w}\).
Pozdrawiam.