Znaleźć baze przestrzeni generowanej przez wektory (2,3,1), (1,2,1),(3,4,1), (1,3,2) w \(\displaystyle{ R ^{3}}\)
Jakby były podane 2 wektory to robie iloczyn wektorowy ale ja mam tu 4 wektory wiec jak to trzeba zrobic?
Znaleźć baze przestrzeni generowanej przez wektory
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Znaleźć baze przestrzeni generowanej przez wektory
W \(\displaystyle{ R^{3}}\) baze tworza dowolne trzy niezalezne wektory. W \(\displaystyle{ R^2}\) dwa niezalezne wektory. Wiec zbadaj niezaleznosc tych wektorow, jesli znajdziesz 3 niezaleze to one beda baza, jesli beda dwa do bedzie jakas podprzestrzen ale dla niej baze beda tworzyc te dwa wektory
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Znaleźć baze przestrzeni generowanej przez wektory
jak patrze to:
\(\displaystyle{ v_3=2v_1-v_2\\
v_4=3v_2-v_1}\)
mozesz tez wrzucic to w macierz i bawic sie w eliminacje lub podwyznaczniki
\(\displaystyle{ v_3=2v_1-v_2\\
v_4=3v_2-v_1}\)
mozesz tez wrzucic to w macierz i bawic sie w eliminacje lub podwyznaczniki
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Znaleźć baze przestrzeni generowanej przez wektory
Utwórz macierz, której kolumnami (lub wierszami) będą podane wektory i oblicz jej rząd. Ta liczba powie Ci, jaki jest wymiar przestrzeni generowanej przez podane wektory. Jeśli będzie to 2, to wystarczy wybrać dowolne dwa liniowo niezależne wektory z podanych 4 (można to też zrobić korzystając z obliczeń wykonanych podczas wyznaczania rzędu). Jeśli rząd będzie równy 3, to znaczy że ta podprzestrzeń to \(\displaystyle{ R^3}\), a wówczas możesz wziąć np bazę kanoniczną.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.