Witam, mam problem z pewną macierzą, a konkretnie ze znalezieniem macierzy X w takim oto równaniu:
\(\displaystyle{ X \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&-2\\3&-8\end{array}\right]= \left[\begin{array}{ccc}-5&4\end{array}\right]}\)
Rozwiązuje to zadanie metodą macierzy odwrotnej jednak po wyznaczeniu macierzy dopełnień pojawia się problem. Moje \(\displaystyle{ A^{-1}}\) ma wymiary 2x2 a macierz B wymiar 1x2 wiec mnożenia nie można wykonać... Proszę spróbujcie rozwiązać to zadanie
Macierz niewiadoma X
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 10 gru 2008, o 19:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: KrK
- Pomógł: 3 razy
Macierz niewiadoma X
Jak to nie mozesz wymnozyc ?
Bedzie mnozenie macierzy 1x2 z macierz 2x2 czyli wszyskto sie zgadza:]
Pewnie mnozysz ze zlej strony
Pamietaj ze mnozenie macierzy nie jest przemienne
\(\displaystyle{ X \cdot A \cdot A ^{-1}=B \cdot A ^{-1}}\)
\(\displaystyle{ X=B \cdot A ^{-1}}\)
Bedzie mnozenie macierzy 1x2 z macierz 2x2 czyli wszyskto sie zgadza:]
Pewnie mnozysz ze zlej strony
Pamietaj ze mnozenie macierzy nie jest przemienne
\(\displaystyle{ X \cdot A \cdot A ^{-1}=B \cdot A ^{-1}}\)
\(\displaystyle{ X=B \cdot A ^{-1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 7 gru 2009, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 5 razy
Macierz niewiadoma X
Kurcze, a w zeszycie mam odwrotnie czyli mnożenie AxB a nie BxA .. Wiec teraz już naprawdę nie wiem jak powinno być..
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 10 gru 2008, o 19:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: KrK
- Pomógł: 3 razy
Macierz niewiadoma X
\(\displaystyle{ X \cdot A \cdot A ^{-1}=X}\)
lub
\(\displaystyle{ A ^{-1} \cdot A \cdot X=X}\)
innej mozliwosci nie ma
a to co Ty chcialas zrobic to byloby
\(\displaystyle{ A ^{-1} \cdot X \cdot A}\)
a to nie daje macierzy jednostkowej
lub
\(\displaystyle{ A ^{-1} \cdot A \cdot X=X}\)
innej mozliwosci nie ma
a to co Ty chcialas zrobic to byloby
\(\displaystyle{ A ^{-1} \cdot X \cdot A}\)
a to nie daje macierzy jednostkowej
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 10 gru 2008, o 19:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: KrK
- Pomógł: 3 razy
Macierz niewiadoma X
Nie
Przeciez jak podstaiwsz te macierz to bedzie rownanie sprzeczne
jezeli nie umiesz wyliczyc tego obliczajac macierz odwrotna mozna tak:
niech nasza maciesz szukana X=[a b]
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a&b\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&-2\\3&-8\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}-5&4\end{array}\right]}\)
Czyli pozostanie do rozwiazania prosty uklad rownan:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+3b=-5\\-2a-8b=4\end{cases}}\)
Przeciez jak podstaiwsz te macierz to bedzie rownanie sprzeczne
jezeli nie umiesz wyliczyc tego obliczajac macierz odwrotna mozna tak:
niech nasza maciesz szukana X=[a b]
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a&b\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&-2\\3&-8\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}-5&4\end{array}\right]}\)
Czyli pozostanie do rozwiazania prosty uklad rownan:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+3b=-5\\-2a-8b=4\end{cases}}\)