Równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
gra18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 21 mar 2009, o 14:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Równanie macierzowe

Post autor: gra18 »

Wyznaczyć macierz X z równania
\(\displaystyle{ A= \begin{bmatrix} 2 & -1\\ -2&3\end{bmatrix}
B= \begin{bmatrix} 3 & -1\\ 0&4\end{bmatrix}

(3X-A) ^{-1}=B /(3X-A) \\
1=(3X-A)B \\
1=3XB-AB \\
1+AB=3XB /B ^{-1} \\
(1+AB)*B ^{-1}=3X}\)


Czy dobrze to zrobiłam?
pozdrawiam
ODPOWIEDZ