wyznacznik rowny 0?
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 10 cze 2010, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
wyznacznik rowny 0?
mam małe pytanie
rozwiązując układ równań metodą wyznacznikową (za pomocą macierzy) \(\displaystyle{ \begin{cases} 3x-y+z=5 \\ 5x+y+4z=13 \\ -x+3y+2z=3 \end{cases}}\) otrzymuję wyznacznik macierzy równy zero, czy to oznacza ze nie istnieje rozwiązanie??
z góry dzięki za pomoc:)
rozwiązując układ równań metodą wyznacznikową (za pomocą macierzy) \(\displaystyle{ \begin{cases} 3x-y+z=5 \\ 5x+y+4z=13 \\ -x+3y+2z=3 \end{cases}}\) otrzymuję wyznacznik macierzy równy zero, czy to oznacza ze nie istnieje rozwiązanie??
z góry dzięki za pomoc:)
Ostatnio zmieniony 10 cze 2010, o 19:56 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Brak polskich znaków.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Brak polskich znaków.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 10 cze 2010, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
wyznacznik rowny 0?
w takim razie jak mam postapic dalej aby sprawdzic czy bedzie nieskonczenie wiele rozwiazan??
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 10 cze 2010, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
wyznacznik rowny 0?
hmm wychodzi mi ze rzad macierzy glownej i rozszerzonej sa rowne 2,tzn ze uklad rownan posiada rozwiazania tylko niezabardzo wiem jak je obliczyc.
P.S obliczylem Wx i wynosi on 20 tzn ze rownanie jest sprzeczne??
P.S obliczylem Wx i wynosi on 20 tzn ze rownanie jest sprzeczne??
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 10 cze 2010, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
wyznacznik rowny 0?
tak obliczylem dobrze,tylko zastanawiam sie,bo jest to zadanie z egzaminu i myslalem,ze bedzie bardziej rozbudowane... dzieki za pomoc
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
wyznacznik rowny 0?
Możesz policzyć rzędy macierzy (głównej i rozszerzonej) i sprawdzić czy są równe
(Współczynniki do macierzy i eliminacja Gaussa)
Jeżeli są równe to np wykreślasz ostatnie równanie przenosisz \(\displaystyle{ z}\)
do kolumny wyrazów wolnych i korzystasz ze wzorów Cramera
(Współczynniki do macierzy i eliminacja Gaussa)
Jeżeli są równe to np wykreślasz ostatnie równanie przenosisz \(\displaystyle{ z}\)
do kolumny wyrazów wolnych i korzystasz ze wzorów Cramera
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 10 cze 2010, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
wyznacznik rowny 0?
popełniłem mały błąd,ponieważ wyznacznik macierzy głównej wynosi 0 i wszystkie wyznaczniki \(\displaystyle{ W _{x} ,W _{y} ,W _{z}}\) czy to oznacza,że układ posiada nieskończenie wiele rozwiązań??