macierz klatkowa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
beatrixx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 15 maja 2006, o 18:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 2 razy

macierz klatkowa

Post autor: beatrixx »

Bardzo proszę o wyjaśnienie jak powstała macierz klatkowa \(\displaystyle{ diag \begin{bmatrix} a_{j} &-b_{j}\\b_{j}&a_{j}\end{bmatrix}}\) z \(\displaystyle{ \lambda _{1} =a_{j}+ib_{j}=i}\), \(\displaystyle{ \lambda _{2} =a_{j}+ib_{j}=i}\) , \(\displaystyle{ \lambda _{3} =a_{j}+ib_{j}=-i}\), \(\displaystyle{ \lambda _{4} =a_{j}+ib_{j}=i}\) ? Mam napisane że ta macierz wygląda nastepująco: \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&-1&0&0\\1&0&0&0\\0&0&0&-1\\0&0&1&0\end{bmatrix}}\), ale niestety nie wiem dlaczego tak...

NIEAKTUALNE
ODPOWIEDZ