Wektory - kilka prostych zadań.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
makota
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 lis 2008, o 22:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

Wektory - kilka prostych zadań.

Post autor: makota »

Po pierwsze - jeśli taki temat już istnieje, to przepraszam, ale przekopałam kilkadziesiąt stron wyszukiwania i nie znalazłam (może to ze mną jest coś nie tak )

Do rzeczy: mam kilka prostych zadań z wektorów i nie do końca wiem, jak je rozwiązać i czy to co już zrobiłam w ogóle ma jakiś sens. Jeśli mogłabym prosić kogoś o pomoc, to byłoby super. Zadania są ogólnie banalne, więc nie powinno zająć Wam to dużo czasu, a mnie naprawdę pomoże

Zad 1
Dane:
w=5
(przepraszam, że slownie, ale znaczki się mnie nie słuchają)
gama = 120 stopni (dla w)
alfa = 60 stopni (dla a)
beta = 150 stopni (dla b)

Szukane:
długości wekorów
a=?
b=?

Zad 2
Dane:
A (2,-1,4)
B (4, 3, -1)
C (1, -2, 2)

Szukane:
w= OA + OB- OC (oczywiście wektory, ale strzałeczki mi się nie udają)


Z góry serdecznie dziękuję.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Wektory - kilka prostych zadań.

Post autor: JankoS »

W zadaniu 1 nie bardzo wiem jak powiązać dane kąty z wektorami.
W 2
\(\displaystyle{ \vec{w}= \vec{OA}+ \vec{OB}- \vec{OC}= (2,-1,4) + (4, 3, -1)- (1, -2, 2)=(6,2,3)-(1, -2, 2)=(5,0,1).}\)
ODPOWIEDZ