x''' - x' = 0 - równanie różniczkowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
elektro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 12 paź 2009, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

x''' - x' = 0 - równanie różniczkowe

Post autor: elektro »

Witam!
Na ćwiczeniach mieliśmy zadanie:
\(\displaystyle{ \dddot{x} - \dot{x} = 0}\)
Parę kroków i doszliśmy do:
\(\displaystyle{ \dddot{x} - \dot{x} = 0 \\
\dot{x} = Ax\\
\dddot{x} = a_{2}\ddot{x}+a_{1}\dot{x}+a_{0}x \\
\begin{bmatrix}
\dot{x_{1}}\\ \dot{x_{2}}
\\ \dot{x_{3}}

\end{bmatrix} = \begin{bmatrix}
0 & 1 & 0 \\
0 & 0 & 1 \\
0 & 1 & 0
\end{bmatrix} \begin{bmatrix}
x_{1}\\x_{2}
\\ x_{3}

\end{bmatrix}}\)


Co dalej z tym się robi? Jak się to oblicza?

Z góry dzięki i pozdrawiam!
ODPOWIEDZ