Wzory Cramera

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Fotoraj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 25 kwie 2010, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Wzory Cramera

Post autor: Fotoraj »

Witam
Mam takie zadanie:
Podaj macierze następujących układów równań i rozwiąż te z nich, które są układami Cramera:

a)
\(\displaystyle{ 2x_{1}-2x_{2}=4}\)
\(\displaystyle{ 3x_{1}+2x_{2}=1}\)

b)
\(\displaystyle{ 2x_{1}-2x_{2}=4}\)
\(\displaystyle{ -x_{1}+x_{2}=-2}\)

c)
\(\displaystyle{ x_{1}+2x_{2}+x_{3}=2}\)
\(\displaystyle{ 2x_{1}+x_{2}+3x_{3}=0}\)
\(\displaystyle{ 3x_{1}-x_{2}+5x_{3}=-3}\)

d)
\(\displaystyle{ x_{1}+2x_{2}+x_{3}=0}\)
\(\displaystyle{ 2x_{1}+x_{2}+3x_{3}=0}\)
\(\displaystyle{ 3x_{1}+3x_{2}+4x_{3}=0}\)
Mam co prawda do tego zadania pytanie.
Które równania nie są układami Cramera i dlaczego?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Wzory Cramera

Post autor: sushi »

D) PIERWSZE ROWNANIE + DRUGIE ROWNANIE = 3 ROWNANIE-- 7 czerwca 2010, 20:51 --b) jak drugie pomnozysz przez "-2" to dostaniesz pierwsze


czyli juz dwa nie sa Cramerami
ODPOWIEDZ