Układy nierówności wielu zmiennych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
krecik705
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 cze 2010, o 01:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz

Układy nierówności wielu zmiennych

Post autor: krecik705 »

Mam pytanie: jak rozwiązuje się układy nierówności? Czy jest jakaś ogólna metoda?
Chodzi o to, że mam rozwiązać coś takiego:

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x-2y+z+w\leqslant3\\x-3y+z+2w\leqslant2\\2x-3y+z+w\leqslant2 \end{array}}\)

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+y-z+w\leqslant1\\2x-y-2z-w\leqslant2 \end{array}}\)
ODPOWIEDZ