Liniowa zależność wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Arek0890
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 9 maja 2010, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Liniowa zależność wektorów

Post autor: Arek0890 »

Zbadać czy wektory są liniowo zależne czy nie zależne
u={2,-4,1,1,2}
v={1,1,5,2,1}

Prosze o szybkie rozwiązanie , z góry dziękuje.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Liniowa zależność wektorów

Post autor: lukasz1804 »

Z warunku \(\displaystyle{ \vec{0}=\alpha\vec{u}+\beta\vec{v}=(2\alpha+\beta,-4\alpha+\beta,\alpha+5\beta,\alpha+2\beta,2\alpha+\beta)}\) dostajemy \(\displaystyle{ \alpha=\beta=0}\), więc wektory \(\displaystyle{ \vec{u}, \vec{v}}\) są liniowo niezależne.
ODPOWIEDZ