Proszę o sprawdzenie, czy to jest dobrze rozwiązane. Otrzymałem wynik inny niż w odpowiedziach.
\(\displaystyle{ x_1x_2 + x_1x_3 + x_2x_3 = (y_1+y_2)(y_1-y_2) + (y_1 + y_2)x_3 + (y_1 -y_3)x_3 = \newline y_1^2 - y_2^2 + 2y_1x_3 = (y_1 + x_3)^2 - y_2^2 - x_3^2
\newline
= (\frac{x_1 + x_2 }{ 2}} + x_3)^2 -(\frac{x_1 + x_2}{ 2})^2 - x_3^2)}\)
Forma kwadratowa do postaci kanonincznej. Sprawdzenie rozw.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Forma kwadratowa do postaci kanonincznej. Sprawdzenie rozw.
\(\displaystyle{ =(\frac{x_1 + x_2 }{ 2}} + x_3)^2 -(\frac{x_1 - x_2}{ 2})^2 - x_3^2}\)
Pomyliłeś się też w zapisie indeksu (po 1-wszej równości), poza tym dobrze. A co jest w podanej odpowiedzi?
Pozdrawiam.
Pomyliłeś się też w zapisie indeksu (po 1-wszej równości), poza tym dobrze. A co jest w podanej odpowiedzi?
Pozdrawiam.