Macierz Jordana

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
elektro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 12 paź 2009, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

Macierz Jordana

Post autor: elektro »

Witam!
Czytając notatki z ćwiczeń nie mogę dojść jednej rzeczy. Dlaczego w macierzy Jordana nad przekątną główną czasami pojawiają się 1?

Przykład (wyniki, bez zbędnych obliczeń):
\(\displaystyle{ A = \begin{bmatrix}
-2 & 1 & 0\\
-1 & 0 & 1\\
0 & 0 & -1
\end{bmatrix}\\
\lambda_{1,2,3}=-1\\
w_{1} = \begin{bmatrix}
1\\ 1
\\ 0

\end{bmatrix}, w_{2} = \begin{bmatrix}
0\\ 1
\\ 0

\end{bmatrix}, w_{3} =\begin{bmatrix}
0\\0
\\ 1

\end{bmatrix} \\
P = \begin{bmatrix}
1 & 0 & 0\\
1 & 1 & 0\\
0 & 0 & 1
\end{bmatrix}\\
J = \begin{bmatrix}
-1 & 0 & 0\\
0 & 1 & {\color{red} 1}\\
0 & 0 & 1
\end{bmatrix}}\)


Skąd się wzięła ta jedynka pokolorowana na czerwono?

Pozdrawiam!
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Macierz Jordana

Post autor: luka52 »

Ponieważ w klatce Jordana nad diagonalą mają być właśnie jedynki.
elektro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 12 paź 2009, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

Macierz Jordana

Post autor: elektro »

luka52 pisze:Ponieważ w klatce Jordana nad diagonalą mają być właśnie jedynki.
Tylko dlaczego raz są, a raz ich nie ma? Co mi umyka?
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Macierz Jordana

Post autor: luka52 »

Postać Jordana macierzy to taka, która ma na diagonali klatki Jordana (czyli też macierze). Tu masz dwie klatki Jordana (1x1 i 2x2). Zatem gdy klatka Jordana to macierz 1x1, czyli po prostu liczba, nic poza diagonalą się nie zmieści w niej.
elektro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 12 paź 2009, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

Macierz Jordana

Post autor: elektro »

Dziękuję za objaśnienie .
ODPOWIEDZ