Witam, mam do was takie pytanie... ogólnie zawsze miałem problemy z matematyka, a teraz zgłaszam się do was z błachym problemem... jutro mam kolosa z matematyki... 3 rok, obrona pracy i warunek z matmy wiec tym większy wstyd, ale do rzeczy... aż się boje zapytać... ale skąd biorą się te minusy już po obliczeniu macierzy?
\(\displaystyle{ A^= \begin{bmatrix} 2 & 1 & 3 \\ 0 & 1 & 1 \\ 2 & 1 & 4 \end{bmatrix}}\)
skoro \(\displaystyle{ (-1) ^{1+2} \begin{bmatrix} 0 & 1 \\ 2 & 4 \end{bmatrix}}\) wychodzi plus, a w
\(\displaystyle{ (-1) ^{1+3} \begin{bmatrix} 0 & 1 \\ 2 & 1 \end{bmatrix}}\) minus?
\(\displaystyle{ A^ {-1} = \frac{1}{2} \begin{bmatrix} 3 & 2 & -2 \\ -1 & 2 & 0 \\ -2 & -2 & 2 \end{bmatrix}}\) ...
problem z macierza odwrotna
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
problem z macierza odwrotna
Po obliczeniu macierzy to się już nic nie bierze. Po prostu macierz dopełnień - wg wzoru - trzeba transponować, więc np \(\displaystyle{ (-1) ^{1+2} \begin{bmatrix} 0 & 1 \\ 2 & 4 \end{bmatrix}}\) to element stojący w 1 kolumnie i 2 wierszu (a nie w 1 wierszu i 2 kolumnie).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
problem z macierza odwrotna
tzn. zdaje sobie z tego sprawę, źle to chyba zaprezentowałem
dlaczego w jednym obliczeniu wychodzi 2 a w drugim -2? skąd biorą się te minusy?
dlaczego w jednym obliczeniu wychodzi 2 a w drugim -2? skąd biorą się te minusy?
problem z macierza odwrotna
opierałem się na notatkach z wykładu... wszystko dobrze przepisane :/
według tego co ja licze wychodzi mi... :/
\(\displaystyle{ A^ {-1} = \frac{1}{2} \begin{bmatrix} 3 & -2 & -2 \\ 1 & 2 & 0 \\ -2 & 2 & 2 \end{bmatrix}}\) ...
według tego co ja licze wychodzi mi... :/
\(\displaystyle{ A^ {-1} = \frac{1}{2} \begin{bmatrix} 3 & -2 & -2 \\ 1 & 2 & 0 \\ -2 & 2 & 2 \end{bmatrix}}\) ...
Ostatnio zmieniony 4 cze 2010, o 22:04 przez smakosz, łącznie zmieniany 5 razy.
problem z macierza odwrotna
dobra.. już nie ważne... nie wiedziałem, że te potęgi mają jakieś znaczenie