Wyznacz wartość parametru, by przestrzenie były izomorficzne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
wdsk90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 183
Rejestracja: 4 maja 2010, o 11:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 10 razy

Wyznacz wartość parametru, by przestrzenie były izomorficzne

Post autor: wdsk90 »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ a \in \mathbb{R}}\) izomorficzne są przestrzenie ortogonalne \(\displaystyle{ (\mathbb{R} ^{3}, \xi )}\), \(\displaystyle{ (\mathbb{R} ^{3}, \eta)}\), gdzie \(\displaystyle{ \xi (\left[\begin{array}{ccc}x _{1} \\x _{2} \\x _{3} \end{array}\right], \left[\begin{array}{ccc}y _{1} \\y _{2} \\y _{3} \end{array}\right])=x _{1}y _{1}+x _{2}y _{2}+x _{3}y _{3}}\),

\(\displaystyle{ q _{\eta} (\left[\begin{array}{ccc}x _{1} \\x _{2} \\x _{3} \end{array}\right])=x _{1} ^{2}+2 x_{1}x _{2}-2x _{1}x _{3}+(3-a)x _{2} ^{2}+(2-2a)x _{2}x _{3}+(4-2a)x _{3} ^{2}}\)?
ODPOWIEDZ