Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu tego równania;
\(\displaystyle{ X}\)\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-2\\-1&4\end{bmatrix}}\)=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&7\\-1&10\end{bmatrix}}\)
Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie tego typu zadań, dopiero zaczynam z algebrą liniową, będę ogromnie wdzięczny
Równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 23:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Równanie macierzowe
znajdz macierz odwrotna do macierzy stojacej przy X a potem pomnoż przez nią z prawej strony macierz stojaca po prawej stronie rownania
-- 2 czerwca 2010, 09:14 --
\(\displaystyle{ X \cdot A= B}\)
\(\displaystyle{ X \cdot A \cdot A^{-1}= B \cdot A^{-1}}\)
\(\displaystyle{ X = B \cdot A^{-1}}\)-- 2 czerwca 2010, 09:35 --w macierzy 2x2 jest fajny trik na obliczenie macierzy odwrotnej
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&b\\c&d\end{bmatrix}}\)
to macierz odwrotna wynosi
\(\displaystyle{ \frac{1}{(ad-bc)} \begin{bmatrix} d&-b\\-c&a\end{bmatrix}}\)
-- 2 czerwca 2010, 09:14 --
\(\displaystyle{ X \cdot A= B}\)
\(\displaystyle{ X \cdot A \cdot A^{-1}= B \cdot A^{-1}}\)
\(\displaystyle{ X = B \cdot A^{-1}}\)-- 2 czerwca 2010, 09:35 --w macierzy 2x2 jest fajny trik na obliczenie macierzy odwrotnej
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a&b\\c&d\end{bmatrix}}\)
to macierz odwrotna wynosi
\(\displaystyle{ \frac{1}{(ad-bc)} \begin{bmatrix} d&-b\\-c&a\end{bmatrix}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 23:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Równanie macierzowe
W związku z powyższym, macierz A odwrotna wygląda:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \begin{bmatrix} 4&2\\1&1\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 2&1\\0.5&0.5\end{bmatrix}}\)?
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \begin{bmatrix} 4&2\\1&1\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 2&1\\0.5&0.5\end{bmatrix}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Równanie macierzowe
\(\displaystyle{ A A^{-1}= I}\)--> i tutaj tyle wychodzi
wiec tylko mnozysz tak jak wspomnialem z prawej strony macierz po prawej stronie rownania i masz X
wiec tylko mnozysz tak jak wspomnialem z prawej strony macierz po prawej stronie rownania i masz X