Odwzorowanie liniowe a macierz

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Mariolka1108
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 1 cze 2010, o 11:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Limanowa
Podziękował: 1 raz

Odwzorowanie liniowe a macierz

Post autor: Mariolka1108 »

\(\displaystyle{ Dla odwzorowania liniowego f : X \rightarrow Y znajdz odpowiadajaca mu
macierz A:
1. X = R2, Y = R, f(x, y) = 3x - y.

2. X = R2, Y = R3, f(x, y) = (x -y, y, 2x).

3. X = R2, Y = R2, f dane przez warunki: f(2, 1) = (2, 1), f(1, 1) =
(−1,−1).

4. X = R2, Y = R2, f jest rzutowaniem na U równolegle do V . gdy U oraz
V okreslone sa odpowiednio wzorami: x + y = 0, x − y = 0.

5. X = R2, Y = R2, f jest symetria osiowa wzgledem prostej x + y = 0}\)


Badzo proszę o wytłumaczenie jak to wykonać??
ODPOWIEDZ