trzecia potęga operatora

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
xyzsn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 sty 2010, o 15:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

trzecia potęga operatora

Post autor: xyzsn »

moje zadanie polegało na obliczeniu trzeciej potęgi operatora \(\displaystyle{ \left( \frac{d}{dx} + \frac{1}{x} \right)}\)

czy dobrym wynikiem jest: \(\displaystyle{ \left( \frac{d^3}{dx^3} + \frac{1}{x^3} + \frac{2}{x^2} + \frac{3}{x} \right)}\) ?

jeśli nie, to co mogę robić źle w obliczeniach?
ODPOWIEDZ