Rozwiąż układ równań(rozw. bazowe i ogólne) Proszę tylkoo o podanie tych rozw.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x _{1}-x _{2}+x _{3}-x _{4}=3 } \\ x _{1}-x _{2}+x _{3}+x _{4}=2 \end{cases}}\)
Układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 25 lis 2008, o 22:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zabrze
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Układ równań
Od drugiego odejmujemy pierwsze i mamy
\(\displaystyle{ 2x_{4}=-1}\)
\(\displaystyle{ x_{4}=- \frac{1}{2}}\)
I dalej mamy
\(\displaystyle{ x_{1}-x_{2}+x_{3}= \frac{5}{2}}\)
I to chyba tyle...
\(\displaystyle{ 2x_{4}=-1}\)
\(\displaystyle{ x_{4}=- \frac{1}{2}}\)
I dalej mamy
\(\displaystyle{ x_{1}-x_{2}+x_{3}= \frac{5}{2}}\)
I to chyba tyle...
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 25 lis 2008, o 22:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zabrze
- Podziękował: 2 razy
Układ równań
no nie bardzo, w poleceniu jest napisane,ze trzeba podac rozwiazanie bazowe i ogolne a w zwiazku z tym ze jest to uklad ktorego rzad jest mniejszy od liczby niewiadomych-jest kilka rozw. Myśle, ze jest ich 6(bazowych)?? Chcialabym, zeby ktos podal te rozw.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Układ równań
np: \(\displaystyle{ x_1}\) i \(\displaystyle{ x_4}\) beda bazowymi, bo ich wyznacznik jest rozny od zera, zawsze musi byc \(\displaystyle{ x_4}\) w bazie-- 28 maja 2010, 08:51 --wiec rozwiazanie dla \(\displaystyle{ x_1 \ i \ x_4}\)
\(\displaystyle{ (\frac{5}{2} + x_2 -x_3; x_2; x_3; -\frac 12)}\)
a teraz bazowo (wektorowo)
\(\displaystyle{ x_2[1,1,0,0] ; x_3[-1,0,1,0]; [\frac{5}{2}; 0,0, -\frac{1}{2}]}\)
to masz tylko liczbowo--> musisz zrobic otoczke porobic { }, napisac skad pochodza "x"
\(\displaystyle{ (\frac{5}{2} + x_2 -x_3; x_2; x_3; -\frac 12)}\)
a teraz bazowo (wektorowo)
\(\displaystyle{ x_2[1,1,0,0] ; x_3[-1,0,1,0]; [\frac{5}{2}; 0,0, -\frac{1}{2}]}\)
to masz tylko liczbowo--> musisz zrobic otoczke porobic { }, napisac skad pochodza "x"