liczby zespolone

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
LO877
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 maja 2010, o 19:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POLAND

liczby zespolone

Post autor: LO877 »

Jak rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ (1-i)x+y=0}\)
\(\displaystyle{ 2x-(1+i)y=0}\)
Dlaczego rozwiązaniem nie jest od razu: \(\displaystyle{ y=-(1-i)x}\) ?
Czy ktoś wie jak to zrobić?
miodzio1988

liczby zespolone

Post autor: miodzio1988 »

Musisz wyznaczyc \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\). I to beda pewne liczby. Tak jak w gimnazjum rozwiazywalas uklady zrob to
LO877
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 maja 2010, o 19:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POLAND

liczby zespolone

Post autor: LO877 »

Zrobiłam tak powyżej i się nie zgadza. Nie wiem co zrobić z i przy x oraz y... pomożesz ?
miodzio1988

liczby zespolone

Post autor: miodzio1988 »

Wlasnie tak nie zrobiles. \(\displaystyle{ x}\) ma nie zalezec od \(\displaystyle{ y}\)
LO877
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 maja 2010, o 19:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POLAND

liczby zespolone

Post autor: LO877 »

to jak to zrobić?
miodzio1988

liczby zespolone

Post autor: miodzio1988 »

Tak jak w gimnazjum. Wyznaczasz jedna zmienna i wstawiasz ja do drugiego rownania.
LO877
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 maja 2010, o 19:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POLAND

liczby zespolone

Post autor: LO877 »

Wyznaczyłam \(\displaystyle{ y=-(1-i)x}\) i się nie zgadza... jak być powinno?
miodzio1988

liczby zespolone

Post autor: miodzio1988 »

I teraz to wyznaczone \(\displaystyle{ y}\) wstaw do drugiego rownania.
LO877
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 maja 2010, o 19:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POLAND

liczby zespolone

Post autor: LO877 »

i nie wychodzi 0
Jak to zrobić?
miodzio1988

liczby zespolone

Post autor: miodzio1988 »

Ma wyjsc para liczb. Pokaz jak liczysz znajdziemy blad. I jak to zrobic napisalem juz, wiec nie bede pisal tego jeszcze raz. Gimnazjumm....
LO877
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 maja 2010, o 19:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POLAND

liczby zespolone

Post autor: LO877 »

w gimnazjum y=-(1-i)x
a tu? x ma nie zależeć od y podstawiam do drugiego równania i nie wychodzi;/// co jest źle? Ile wg Ciebie powinno byc dla y? jak to zrobić? pokażesz algorytm?
miodzio1988

liczby zespolone

Post autor: miodzio1988 »

Pokaz jak podstawiasz do tego drugiego rownania. Nie moge wskazac co jest zle skoro nie pokazujesz jak liczysz.
Napisalem algorytm i napisalem jak to zrobic.
LO877
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 maja 2010, o 19:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POLAND

liczby zespolone

Post autor: LO877 »

2x+(1+i)(1-i)x=0
2x+2x=0
x=0
y=-(1-i)x=0 ??
miodzio1988

liczby zespolone

Post autor: miodzio1988 »

Brawo. Koniec zadania
LO877
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 24 maja 2010, o 19:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POLAND

liczby zespolone

Post autor: LO877 »

w odp. wyznaczono y=(1-i)x w jaki sposób?
ODPOWIEDZ