Mnożenie macierzy przez wektor

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
natomiast
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 maja 2010, o 14:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Mnożenie macierzy przez wektor

Post autor: natomiast »

Witam,
Mam proste pytanie dotyczące mnożenia macierzy przez wektor. Jakie trzeba operacje wykonać aby z mnożenia takich wektorów
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 20\\10\end{bmatrix}}\), \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 17\\24\end{bmatrix}}\), \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 22\\0\end{bmatrix}}\), \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 12\\24\end{bmatrix}}\)
przez taką macierz ( o współczynnikach całkowitych odwracalną modulo 26)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2\\0&3\end{bmatrix}}\)
otrzymać takie wektory
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 14\\4\end{bmatrix}}\), \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 13\\20\end{bmatrix}}\), \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 22\\0\end{bmatrix}}\), \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 8\\20\end{bmatrix}}\)
Dziękuję za podpowiedź.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2010, o 14:59 przez natomiast, łącznie zmieniany 3 razy.
natomiast
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 maja 2010, o 14:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Mnożenie macierzy przez wektor

Post autor: natomiast »

OK, poradziłem sobie, zwykłe mnożenie macierzy tylko wszystkie wyniki modulo 26. Stąd te wyniki.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ