Eliminacja Gaussa-czy wykonana została poprawnie?
Eliminacja Gaussa-czy wykonana została poprawnie?
Jako zadanie mam obliczyć wartości \(\displaystyle{ x_{1}}\),\(\displaystyle{ x_{2}}\),\(\displaystyle{ x_{3}}\) .Po obliczeniu macierzy eliminacja Gaussa otrzymałem:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&4|7\\0&1&2|4\\0&0&3|6\\0&0&0 |77\end{array}\right]}\)
Czy wobec tego \(\displaystyle{ x_{3}}\) =2
\(\displaystyle{ x_{2}}\)=0
\(\displaystyle{ x_{1}}\)=-1
Czy dobrze wyznaczyłem zmienne??? z góry dziękuję za odp.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&4|7\\0&1&2|4\\0&0&3|6\\0&0&0 |77\end{array}\right]}\)
Czy wobec tego \(\displaystyle{ x_{3}}\) =2
\(\displaystyle{ x_{2}}\)=0
\(\displaystyle{ x_{1}}\)=-1
Czy dobrze wyznaczyłem zmienne??? z góry dziękuję za odp.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2010, o 22:21 przez michal422, łącznie zmieniany 1 raz.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Eliminacja Gaussa-czy wykonana została poprawnie?
A wiesz po co służy eliminacja Gaussa i czego reprezentacją jest przedstawiona przez Ciebie macierz?
Btw. gratuluję poprawności zapisu w LaTeX-u.
Btw. gratuluję poprawności zapisu w LaTeX-u.
Eliminacja Gaussa-czy wykonana została poprawnie?
Moim zadaniem było wyznaczenie wartości \(\displaystyle{ x_{1}}\),\(\displaystyle{ x_{2}}\),\(\displaystyle{ x_{3}}\) mając daną macierz wyjściową
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Eliminacja Gaussa-czy wykonana została poprawnie?
Ale ta macierz nie jest tworem "czysto abstrakcyjnym" jest ona zobrazowaniem pewnego zagadnienia, które nawet było już wprowadzone w gimnazjum.
Eliminacja Gaussa-czy wykonana została poprawnie?
Głownie chodzi mi o to czy jeśli w ostatnim wierszu dostałem 0|77 czy mogę wtedy wyznaczyć szukane elementy czy przypadkiem układ nie jest sprzeczny??
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Eliminacja Gaussa-czy wykonana została poprawnie?
Nie jest (a może jednak?).
Zatem nie znasz odpowiedzi na moje pytanie. Jeżeli tak jest to może lepiej zostań ninja, bo określenie czy istnieje sprzeczność zawiera się w odp na nie.
Zatem nie znasz odpowiedzi na moje pytanie. Jeżeli tak jest to może lepiej zostań ninja, bo określenie czy istnieje sprzeczność zawiera się w odp na nie.
Eliminacja Gaussa-czy wykonana została poprawnie?
Eliminacja Gaussa jest metoda rozwiązywania układów równań liniowych, obliczania rzędu macierzy, obliczania macierzy odwrotnej oraz obliczania wartości wyznacznika/
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Eliminacja Gaussa-czy wykonana została poprawnie?
Pozdro dla cioci Wiki.Eliminacja Gaussa jest metoda rozwiązywania układów równań liniowych, obliczania rzędu macierzy, obliczania macierzy odwrotnej oraz obliczania wartości wyznacznika/
Z czymś jeszcze masz problem?
Eliminacja Gaussa-czy wykonana została poprawnie?
Chciałbym otrzymać odp na moje pytanie.
Nie ma to jak Wiki ;D
Nie ma to jak Wiki ;D