Przeprowadzenie dowodu?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
jug66
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 maja 2010, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Miasto;-)
Podziękował: 1 raz

Przeprowadzenie dowodu?

Post autor: jug66 »

Pokazać, że dla macierzy \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&a\\0&1\end{array}\right]}\)
nie istnieje macierz P diagonalizująca a.
\(\displaystyle{ P^{-1}AP=D}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Przeprowadzenie dowodu?

Post autor: »

Szkic:
jeśli \(\displaystyle{ a\neq 0}\), to wszystkie wektory własne są postaci \(\displaystyle{ t\cdot [1,0]}\), a zatem nie istnieje baza złożona z wektorów własnych, a zatem macierz nie nie jest diagonalizowalna.

Q.
ODPOWIEDZ