Postać kanoniczna formy kwadratowej.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
De Moon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 43 razy

Postać kanoniczna formy kwadratowej.

Post autor: De Moon »

\(\displaystyle{ f(x_1, x_2, x_3) = x_1 x_2 - x_2 x_3}\)

Nie udało mi się tego zrobić metodą Lagrange'a. Proszę o jakieś wskazówki, lub rozwiązanie.


EDIT: Udało mi się policzyć. Jakby ktoś miał podobny problem to radzę skorzystać ze wzoru \(\displaystyle{ (a + b + c) ^2}\)
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Postać kanoniczna formy kwadratowej.

Post autor: BettyBoo »

Taka wskazówka: jeśli chce się skorzystać z metody Lagrange'a ale nie ma żadnego kwadratu we wzorze formy, a występuje iloczyn powiedzmy \(\displaystyle{ x_ix_j}\) to robi się na początek podstawienie

\(\displaystyle{ x_i=y_i+y_j,\ x_j=y_i-y_j,\ x_k=y_k, k\neq i,j}\)

To podstawienie wyprodukuje potrzebne kwadraty i dalej już postępuje się jak zwykle.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ