Zacząłem dopiero co zajmować się macierzami. I od 3h męczy mnie jedno zadanie.
Dla jakich wektorów \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc} b{1} \\ b{2} \\ b{3} \end{array}\right]}\) układ równań
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}0\ 1\ 2\\1\ 2\ 3\\2\ 3\ 4\end{array}\right]\left[\begin{array}{cc} x{1} \\ x{2} \\ x{3} \end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc} b{1} \\ b{2} \\ b{3} \end{array}\right]}\)
ma rozwiązanie?
Dzięki bardzo za jakąkolwiek pomoc przy tym zadaniu.
Macierz z niewiadomymi
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 13 maja 2010, o 10:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Macierz z niewiadomymi
Z twierdzenie Kroneckera-Capellego wynika, że aby równanie miało rozwiązanie musi być:
\(\displaystyle{ rz \left( \left[\begin{array}{ccc}0& 1& 2 \\ 1& 2& 3\\ 2& 3& 4\end{array}\right] \right)=
rz \left( \left[\begin{array}{ccc|c}0& 1& 2 & b_1 \\ 1& 2& 3&b_2\\ 2& 3& 4&b_3\end{array}\right] \right)}\)
Rząd liczy się przy użyciu operacji elementarnych na wierszach.
Q.
\(\displaystyle{ rz \left( \left[\begin{array}{ccc}0& 1& 2 \\ 1& 2& 3\\ 2& 3& 4\end{array}\right] \right)=
rz \left( \left[\begin{array}{ccc|c}0& 1& 2 & b_1 \\ 1& 2& 3&b_2\\ 2& 3& 4&b_3\end{array}\right] \right)}\)
Rząd liczy się przy użyciu operacji elementarnych na wierszach.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 13 maja 2010, o 10:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
Macierz z niewiadomymi
dzięki za odp ale nie wiele mi to pomogło
jak już wspomniałem jestem w tym początkujący
i przydała by mi się w tym zad. podpowiedź typu "step-by-step"
po kolei , w ten sposób człowiek szybciej załapie.. -- 13 maja 2010, o 11:56 --znajdzie się jakiś twardziel, który to rozwiąże?
jak już wspomniałem jestem w tym początkujący
i przydała by mi się w tym zad. podpowiedź typu "step-by-step"
po kolei , w ten sposób człowiek szybciej załapie.. -- 13 maja 2010, o 11:56 --znajdzie się jakiś twardziel, który to rozwiąże?
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 13 maja 2010, o 10:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
Macierz z niewiadomymi
niestety nie jestem na takim etapie wtajemniczenia
poki co przerobiłem podstawowe obliczenia na macierzach
okreslanie wyznacznika, odwrotnosci (ale to i tak sie tutaj nie przyda skoro A jest macierzą osobliwą)
poki co przerobiłem podstawowe obliczenia na macierzach
okreslanie wyznacznika, odwrotnosci (ale to i tak sie tutaj nie przyda skoro A jest macierzą osobliwą)