Wyznaczanie wyznacznika - operacje elementrarne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bybek5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 28 wrz 2006, o 14:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Wyznaczanie wyznacznika - operacje elementrarne

Post autor: bybek5 »

Mam taki przykład:
AU
AU
2rm0co6.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 127 razy
i teraz pytanie: czy w trzeciej linii tego zadnia można już nie robić przekształceń elementarnych i z macierzy \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&3&20&\\-2&5&14&\\1&3&15\\\end{array} \right]}\) obliczyć wyznacznik metodą Cramera?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Wyznaczanie wyznacznika - operacje elementrarne

Post autor: BettyBoo »

Chyba chodzi Ci o Sarrusa?

Można.

Pozdrawiam.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Wyznaczanie wyznacznika - operacje elementrarne

Post autor: sushi »

mozesz tez policzyc wyznacznik wyjsciowy nie robiac "0" , po to sie liczy aby jak najmniejsze liczby byly do liczenia

MOZNA, szkoda czasu na liczenie tego jezeli mozna sobie ułatwic zycie
bybek5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 28 wrz 2006, o 14:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Wyznaczanie wyznacznika - operacje elementrarne

Post autor: bybek5 »

A czym się właśnie różni metoda Cramera i Sarrusa, oprócz trochę innego zapisu "dodatkowych linii"?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Wyznaczanie wyznacznika - operacje elementrarne

Post autor: sushi »

Cramer == to liczysz X,y,Z,.. metoda wyznacznikow

\(\displaystyle{ x= \frac{W_x}{W}}\)
bybek5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 28 wrz 2006, o 14:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Wyznaczanie wyznacznika - operacje elementrarne

Post autor: bybek5 »

ale samego wyznacznika nie idzie wyliczyć? ja liczyłem w jakimś przykładzie i wyszło dobrze.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Wyznaczanie wyznacznika - operacje elementrarne

Post autor: sushi »

mozna policzyc nawet ten wyjsciowy ale wtedy trzeba stosowac rozwiniecie La Place'a i "dostac sie" do wyznacznika 3x3
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Wyznaczanie wyznacznika - operacje elementrarne

Post autor: BettyBoo »

bybek5, pisałam Ci już, że pomyliłeś nazwę metody - do obliczania wyznaczników stopnia 3 służy tzw. metoda Sarrusa (czyli łatwy sposób zapamiętania definicji), natomiast metoda Cramera służy do rozwiązywania układów równań.

sushi, w cytowanym rozwiązaniu zostało wykorzystane rozwinięcie Laplace'a i to dwukrotnie, więc nie bardzo rozumiem Twój ostatni post :P

Pozdrawiam.
bybek5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 28 wrz 2006, o 14:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Wyznaczanie wyznacznika - operacje elementrarne

Post autor: bybek5 »

Najwidoczniej jakaś książka wprowadziła mnie w błąd. Bo czytałem kiedyś o metodzie Cramera, która była przedstawiona w taki sposób, że dopisywało się dwa pierwsze wiersze pod np. macierz i się liczyło wyznacznik. A teraz czytam na wiki, że to jest metoda Sarrusa i albo można dopisać dwa wiersze na dole, albo dopisać dwie pierwsze kolumny po prawej stronie.

źródło:
ODPOWIEDZ