bardzo proszę o rozwiązanie tych układów
Metodą Gaussa:
\(\displaystyle{ 6 x_{1} -x_{2} -x_{3} =11,33
-x_{1} +6x_{2} -x_{3} = 32
-x_{1} -x_{2} +6x_{3} =42}\)
Metodą Banasiewicza:
\(\displaystyle{ x_{1} +3x_{2}-2x_{3} -2x_{5} = 0,5
3x_{1} + 4x_{2} - 5x_{3}+ x_{4} - 3x_{5}=5,4
-2x_{1} - 5x_{2} +3x_{3} - 2x_{4} +2x_{5} = 5,0
x_{2} - 2x_{3} + 5x_{4} + 3x_{5} + 7,50
-2x_{1} - 3x_{2} + 2x_{3} + 3x_{4} + 4x_{5} = 3,3}\)
Rozwiązac układ metoda Gaussa i Banasiewicza
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozwiązac układ metoda Gaussa i Banasiewicza
tomich,
Drugi układ równań obliczasz stosując rozkład
\(\displaystyle{ A=LL^{T}}\)
W metodzie Banachiewicza jeżeli macierz główna układu nie jest symetryczna to trzeba
układ pomnożyć lewostronnie przez transpozycję macierzy głównej układu
(powinno działać dla układów Cramera)
Drugi układ równań obliczasz stosując rozkład
\(\displaystyle{ A=LL^{T}}\)
W metodzie Banachiewicza jeżeli macierz główna układu nie jest symetryczna to trzeba
układ pomnożyć lewostronnie przez transpozycję macierzy głównej układu
(powinno działać dla układów Cramera)