Określi liczbę parametrów układu równań ?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
serek19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2 maja 2010, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

Określi liczbę parametrów układu równań ?

Post autor: serek19 »

Mam dziwne polecenie: Określ liczbę rozwiązań i parametrów układu bez jego rozwiązywania.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+z=1 \\ x+2y+3z=1\\ 2x+3y+4y=2\\ 3x+2y+z=3 \end{cases}}\)

Wrzuciłem to do macierzy i przekształciłem Gaussem do

1 1 1 | 1
0 0 0 | 0
0 0 0 | 0
0 0 0 | 0




rz(A)=rz(A|b)<3 czyli wg. mnie ma nieskończoną liczbę rozwiązań. Mam racje ? No i o co chodzi z tymi parametrami? Czym są te parametry ?
miodzio1988

Określi liczbę parametrów układu równań ?

Post autor: miodzio1988 »

Wroc teraz do ukladu (po tym gaussie)
serek19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2 maja 2010, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

Określi liczbę parametrów układu równań ?

Post autor: serek19 »

Nie wiem jak to rozwiązać
miodzio1988

Określi liczbę parametrów układu równań ?

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ x+y+z=1}\)
wyznacz \(\displaystyle{ x}\)
serek19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2 maja 2010, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

Określi liczbę parametrów układu równań ?

Post autor: serek19 »

Dobra to są odpowiedzi na moje zadanie:
1. Równania w układzie równań są liniowo zależne więc układ jest nieoznaczony (ma nieskończenie wiele rozwiązań).
2. Dalej nie wiem czym jest liczba parametrów. Nie wiem co ktoś kto pisał to zadanie miał na myśli. Powtórzę, że mam to określić bez rozwiązywania układu.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Określi liczbę parametrów układu równań ?

Post autor: Mariusz M »

serek19,

\(\displaystyle{ liczba \ parametrow= liczba \ niewiadomych-rzad}\)

\(\displaystyle{ 3-1=2}\)
ODPOWIEDZ