jądro i obraz przekształcenia liniowego jako podprzestrzeń

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Stork
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 6 lis 2009, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kwidzyn
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 4 razy

jądro i obraz przekształcenia liniowego jako podprzestrzeń

Post autor: Stork »

Wykaż że jądro i obraz homomorfizmu \(\displaystyle{ \varphi : V \rightarrow W}\) są podprzestrzeniami kolejno \(\displaystyle{ V}\) i \(\displaystyle{ W}\). Wykaż że jądro monomorfizmu \(\displaystyle{ ker\varphi=0}\)

Mogłby mi ktoś z tym pomóc? Znam definicje podprzestrzeni wiem co to homo i monomorfizm jednak z algebra dopiero zaczynam i nie wiem jak to dowieść.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

jądro i obraz przekształcenia liniowego jako podprzestrzeń

Post autor: mol_ksiazkowy »

Wykaż że jądro monomorfizmu \(\displaystyle{ ker\varphi=0}\)
Jesli \(\displaystyle{ x \in ker\phi}\) to \(\displaystyle{ \phi(x)=0=\phi(0)}\), gdyz w dowolnym odwzorowaniu liniowym mamy \(\displaystyle{ \phi(0)=0}\) A skoro \(\displaystyle{ \phi}\) jest monomorfizmem (liniowa injekcja) wiec \(\displaystyle{ x=0}\)
czyli wykazalismy ze \(\displaystyle{ ker \phi =\{ 0 \}}\)
ODPOWIEDZ