Witam,
W zadaniach domowych z algebry mam zadanie: Znależć wzór ogólny ciągu:
\(\displaystyle{ a_{1}=1 \\ a_{2}=3 \\ a_{n+2}=a_{n+1}+2a_{n}}\)
Proszę o jakąś podpowiedż
Wzór ogólny ciągu w zadaniach z algebry
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Wzór ogólny ciągu w zadaniach z algebry
Jeśli się nie pomyliłem, to
\(\displaystyle{ a_{n}=\frac{1}{3} \left( (-1)^{n} + 2^{n+1} \right)}\)
I można to zapewne udowodnić indukcyjnie
\(\displaystyle{ a_{n}=\frac{1}{3} \left( (-1)^{n} + 2^{n+1} \right)}\)
I można to zapewne udowodnić indukcyjnie