Oblicz układ równań z użyciem wyznacznika macierzy...

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bulateam89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 14 razy

Oblicz układ równań z użyciem wyznacznika macierzy...

Post autor: bulateam89 »

Potrzebuje objasniej i wyliczenia zadania:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x _{1}-x _{2}+3x _{3}=0 \\ -x _{1}+4x _{2}-2x _{3} =1 \\x _{1}+3x _{2}+2x _{3}=0 \end{cases}}\)

Z moich obliczeń wynika że wyznacznik macierzy to 7 ale co dalej? Rozpisze mi ktoś rozwiązanie.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Oblicz układ równań z użyciem wyznacznika macierzy...

Post autor: »

Wskazówka: .

Q.
bulateam89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 14 razy

Oblicz układ równań z użyciem wyznacznika macierzy...

Post autor: bulateam89 »

Qń pisze:Wskazówka: .

Q.
mało mi to mówi, przydałoby się obliczenie chociaż x1 i x2 a do x3 to bym już jakoś sam doszedł
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Oblicz układ równań z użyciem wyznacznika macierzy...

Post autor: miki999 »

Krok 1.:
Tworzysz macierz współczynników i liczysz wyznacznik (\(\displaystyle{ W}\))- już to zrobiłeś.
Krok 2.:
Kolumnę odpowiadającą współczynnikom przy \(\displaystyle{ x_1}\) zamieniasz na kolumnę wyrazów wolnych- w Twoim przypadku:
\(\displaystyle{ 0 \\ 1 \\ 0}\)
i liczysz wyznacznik powstałej macierzy (\(\displaystyle{ W_{x_1}}\)).
Krok 3.:
Korzystasz ze wzorów Cramera i piszesz, że \(\displaystyle{ x_1= \frac{W_{x_1}}{W}}\)

Pozostałe zmienne analogicznie.


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ