macierzy c.d

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Delvier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 9 sty 2006, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Pomógł: 3 razy

macierzy c.d

Post autor: Delvier »

Mianowicie posiadam nastepujace problemy :

1)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&1&1&...&1\\0&1&1&...&1\\0&0&1&...&1\\& & &...& \\0&0&0&...&1
\end{array}\right] * X = \left[\begin{array}{ccccc}2&1&0&...&0\\1&2&1&...&0\\0&1&2&...&0\\& & &...& \\0&0&0&...&0\end{array}\right]}\)


2) Znalezc macierz \(\displaystyle{ A}\) jesli , \(\displaystyle{ A^{-1}=\left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right]}\) a \(\displaystyle{ det A^{-1} = 3}\)
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

macierzy c.d

Post autor: Lady Tilly »

W pierwszym zadaniu sprawa polega na układaniu odpowiednich równań. Tak na przykłąd jak nazwiemy współczynniki pierwszej kolumny macierzy X jako x,y,z,a (od góry zaczynając) to otrzymasz:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}x+y+z+a=2\\y+z+a=1\\z+a=0\\a=0\end{array}\right.}\) oczywiście pamiętaj o tym, że iloczyn macierzy istnieje wtedy, gdy liczba kolumn w pierwszej macierzy jest równa liczbie wierszy w drugiej macierzy.
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

macierzy c.d

Post autor: Sir George »

Ad.1.
Ja proponuję przemnożyć przez macierz odwrotną do \(\displaystyle{ X}\), czyli przez
\(\displaystyle{ X^{-1}\ =\left[\begin{array}{rrrrrr}1&-1&1&-1&1&\cdots\cr 0&1&-1&1&-1&\cdots\cr 0&0&1&-1&1&\cdots\cr \vdots&\vdots& &\ddots&&\cr 0&&&\cdots&0&1 \end{array}\right]}\)

BTW, chyba się pomyliłeś w macierzy A.
Delvier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 9 sty 2006, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Pomógł: 3 razy

macierzy c.d

Post autor: Delvier »

A jakies rady do drugiego zadania
Awatar użytkownika
Rzeszut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 20 lip 2006, o 16:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 3 razy

macierzy c.d

Post autor: Rzeszut »

Delvier pisze:A jakies rady do drugiego zadania
Mamy policzyć macierz odwrotną do \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a & b\\c & d\end{array}\right]}\), jeśli wiemy, że \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right|=3}\) (bo \(\displaystyle{ \left|A^{-1}\right|= \left|A\right|^{-1}}\)). Z metody dopełnień algebraicznych wynika natychmiast, że \(\displaystyle{ A= \left[\begin{array}{cc}a&b\\c&d\end{array}\right]^{-1}= \left[\begin{array}{cc}\frac{d}{3}&-\frac{b}{3}\\ -\frac{c}{3}&\frac{a}{3}\end{array}\right]}\).
ODPOWIEDZ