macierz dopełnien

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
diver
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 19 wrz 2006, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kato
Podziękował: 8 razy

macierz dopełnien

Post autor: diver »

Witam, niech mi ktos wyjasni dlaczego w macierzy dopełnien, zmienia sie niektórym znak, bo za cholere nie potrafie tego załapac i juz trace nerwy, przykład
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&7&3\\3&9&4\\1&5&3\end{array}\right]}\) no i wiadomo licze minory dla kazdego z wyrazów, otrzymuje \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}7&5&6\\6&3&3\\1&-1&-3\end{array}\right]}\) i teraz nalezy ponozyc przez (-1) no i tu jest najwieksza głupota której kompletnie nie rozumiem, jak na mój gust to kazdy wyraz mnozymy przez (-1), wiec powiedzcie mi dlaczego ma wyjść \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}7&-5&6\\-6&3&-3\\1&1&-3\end{array}\right]}\) czy jest jakis warunek ze niektóre wyrazy mnozy sie przez -1 a niektóre nie????
Awatar użytkownika
Kardana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 16 cze 2006, o 23:15
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

macierz dopełnien

Post autor: Kardana »

jak liczysz minory np wzgl 1 wiersza i 1 kolumny to masz 1+1 wiec (-1) podnosisz do kwadratu , jezeli np. liczysz wzgledem 2 wiersz i 3 kolumny to podnosisz (-1) do 5 potęgi czyli zostaje Ci -1
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

macierz dopełnien

Post autor: Sir George »

diver pisze:czy jest jakis warunek ze niektóre wyrazy mnozy sie przez -1 a niektóre nie????
Tak: sumujesz nr kolumny i nr wiersza, jeśli otrzymasz liczbę nieparzystą, to zmieniasz znak (a jeśli parzystą, to zostawiasz bez zmian...)
ODPOWIEDZ