forma kwadrat
forma kwadrat
Witma czy moglby mi ktos najprostszymi słowami objaśnic zapis f(x)=\(\displaystyle{ X^{T}}\)AX.Nie jestem matematykiem wiec te definicje do mnie nie przemawiają.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
forma kwadrat
Masz macierze A i X
AX=iloczyn macierzy- tak jak we wzorze( miałeś?)
\(\displaystyle{ A^{T}}\)oznacza macierz transponowaną czyli wiersze pozamieniane z kolumnami.
AX=iloczyn macierzy- tak jak we wzorze( miałeś?)
\(\displaystyle{ A^{T}}\)oznacza macierz transponowaną czyli wiersze pozamieniane z kolumnami.
forma kwadrat
No dobra ja wiem ze forma kwadratowa to iloczyn odpowiednich macierzy ale do czego to mozna wykorzystac czy to jest odpowiednik funkcji kwadratowej dla wektorów?, bo we wszystkich jakis wyprowadzeniach napotykam sie na to dlaczego akurat to?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
forma kwadrat
Rozważmy sobie funkcję
\(\displaystyle{ f(x,y)}\) addytywną i jednorodną względem każdej zmiennej. Wówczas
wybieramy wektor ciąg n -wektorów niezależnych i których kombinacja liniowa może utworzyć dowolny inny wektor w danej przestrzeni.Wówczas. Teraz liczysz
\(\displaystyle{ f(x_{i},x_{j})}\)tej funkcji i wartość watawiasz na (ij) miejscu macierzy.
Tak utworzona macierz jest macierzą tej funkcji. i daje przedstawić się w tej postaci
właśnie \(\displaystyle{ f(x,x)=XAX^{T}}\)Gdzie A jest tą macierzą funkcji.
\(\displaystyle{ f(x,y)}\) addytywną i jednorodną względem każdej zmiennej. Wówczas
wybieramy wektor ciąg n -wektorów niezależnych i których kombinacja liniowa może utworzyć dowolny inny wektor w danej przestrzeni.Wówczas. Teraz liczysz
\(\displaystyle{ f(x_{i},x_{j})}\)tej funkcji i wartość watawiasz na (ij) miejscu macierzy.
Tak utworzona macierz jest macierzą tej funkcji. i daje przedstawić się w tej postaci
właśnie \(\displaystyle{ f(x,x)=XAX^{T}}\)Gdzie A jest tą macierzą funkcji.