nierówność pomiędzy normą macierzy i macierzy odwrotnej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
ymar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 13 sie 2005, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 24 razy

nierówność pomiędzy normą macierzy i macierzy odwrotnej

Post autor: ymar »

Witam. Mam następujący problem: pamiętam, że rok albo dwa temu poznałem prostą podwójną nierówność pomiędzy normą macierzy i normą macierzy do niej odwrotnej. Potrafię odtworzyć jedną oczywistą nierówność, ale nie mogę ani wymyślić, ani nigdzie znaleźć drugiej (pewnie zresztą równie oczywistej). Swoją drogą, tej pierwszej też nigdzie nie widzę.
Oto ta, którą mam:
\(\displaystyle{ \frac{1}{||A^{-1}||} \le ||A||}\)
Pamiętam, że jest jakaś druga część, ale nie pamiętam jaka. Dziękuję z góry za pomoc.
PS: oczywiście norma jest taka jak trzeba, żeby się zgadzało.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

nierówność pomiędzy normą macierzy i macierzy odwrotnej

Post autor: Kartezjusz »

Co rozumujhemy przez normę macierzy?
Awatar użytkownika
ymar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 13 sie 2005, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 24 razy

nierówność pomiędzy normą macierzy i macierzy odwrotnej

Post autor: ymar »

Przez normę macierzy A rozumiemy supremum po kuli jednostkowej z \(\displaystyle{ ||Ax||}\), gdzie dwie pałki oznaczają zwykłą p-tą normę wektorową.
Ostatnio zmieniony 6 lut 2013, o 20:09 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

nierówność pomiędzy normą macierzy i macierzy odwrotnej

Post autor: Kartezjusz »

A x?
Awatar użytkownika
ymar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 13 sie 2005, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 24 razy

nierówność pomiędzy normą macierzy i macierzy odwrotnej

Post autor: ymar »

Nie bardzo rozumiem pytanie, więc może napiszę bardziej formalnie o co mi chodzi, żeby nie było wątpliwości.
Niech
\(\displaystyle{ A\,\in\,\mathbb{R}^{n \times n}}\)
Wtedy
\(\displaystyle{ ||A||_p\,=\,\max_{x\in\{(x_1,x_2,\ldots,x_n)\in\mathbb{R}^n:\, \sum_{k=1}^{n}x_i=1\}}\,\{||Ax||_p\}}\,=\,\sup_{x\in\{(x_1,x_2,\ldots,x_n)\in\mathbb{R}^n:\, \sum_{k=1}^{n}x_i\le1\}}\,\{||Ax||_p\}}}\)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

nierówność pomiędzy normą macierzy i macierzy odwrotnej

Post autor: Kartezjusz »

Mi chodzi o zapis \(\displaystyle{ ||Ax||}\) co on oznacza?
Awatar użytkownika
ymar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 13 sie 2005, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 24 razy

nierówność pomiędzy normą macierzy i macierzy odwrotnej

Post autor: ymar »

P-tą normę wektora.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

nierówność pomiędzy normą macierzy i macierzy odwrotnej

Post autor: Kartezjusz »

Pomnóż obustronnie przez normę z macierzy odwrotnej.
Teraz by dowieść,że
\(\displaystyle{ 1\le ||A|| \cdot ||A^{-1}||}\). Z dodatniości p-tej normy stwierdzasz,że Iloczyn maksimów równy jest maksimum iloczynu i stosujesz nierównosć Shwartza dla tych maksymalnych norm.Szczegóły
Awatar użytkownika
ymar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 13 sie 2005, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 24 razy

nierówność pomiędzy normą macierzy i macierzy odwrotnej

Post autor: ymar »

Zdaje się, że nie przeczytałeś pytania do końca. Nie pytałem o dowód tej nierówności, która jest oczywista. Pytam o drugą nierówność, której nie pamiętam. I nie o dowód tylko o sformułowanie.
PS: Może niesłusznie powiedziałem, że oczywista. Trzeba jednak coś wiedzieć o p-tych normach macierzowych. Mianowicie, że \(\displaystyle{ ||AB||<=||A||||B||}\). Jak się nie wie, faktycznie trzeba przejść przez definicję.
Ostatnio zmieniony 6 lut 2013, o 20:10 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
ka_zz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 lut 2013, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

nierówność pomiędzy normą macierzy i macierzy odwrotnej

Post autor: ka_zz »

nie jestem pewny czy o to ci chodzi ale jezeli szukasz \(\displaystyle{ P(||A||)}\) takiego żeby mieć:
\(\displaystyle{ \frac{1}{||A||} \le ||A^{-1}|| \le P(||A||)}\)
No to raczej bedzie problem bo łatwo widać że dla normy spektralnej (indukowanej przez \(\displaystyle{ l_2}\)) takie ograniczenie z góry nie istnieje.
wystarczy rozpatrzeć dowolną macierz o wartościach szczególnych \(\displaystyle{ s_1 > s_2}\).
Niech \(\displaystyle{ s_1}\) bedzie najwieksza wartoscia szczegolna \(\displaystyle{ A}\) (czyli jej norma spektralna),
a \(\displaystyle{ s_2}\) najmniejsza.
wtedy najwieksza wartoscia szegolna \(\displaystyle{ A^{-1}}\) bedzie \(\displaystyle{ \frac{1}{s_2}}\).

Jak nie wiesz o czym mowie to poczytaj o rozladzie SVD

Wiec majac tylko norme \(\displaystyle{ A}\) (czyli \(\displaystyle{ s_1}\)) nic nie mozna powiedziec o ograniczeniu z gory normy \(\displaystyle{ A^{-1}}\) (czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{s_2}}\)) bo \(\displaystyle{ s_2}\) jest niezalezna od \(\displaystyle{ s_1}\) a moze byc dowolnie mala wiec nie postawisz zadnej nierownowsci
\(\displaystyle{ \frac{1}{ s_{2}} \le ?}\)
Ostatnio zmieniony 6 lut 2013, o 20:17 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [late
ODPOWIEDZ