Bazy podprzestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pucek7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 3 lut 2009, o 01:53
Płeć: Mężczyzna

Bazy podprzestrzeni

Post autor: pucek7 »

Hej

Zadanko:
Zaleźć dwie bazy podprzestrzeni
\(\displaystyle{ X=L(a,b,c,d,f) \subset R^5}\)
oraz znaleźć macierz przejścia z jednej bazy do drugiej, jeżeli:
\(\displaystyle{ a=\begin{bmatrix} 1&-1&-1&-0&0\end{bmatrix}^T\\
b=\begin{bmatrix} 1&1&1&1&0\end{bmatrix}^T\\
c=\begin{bmatrix} 2&2&0&0&-1\end{bmatrix}^T\\
d=\begin{bmatrix} 1&1&5&5&2\end{bmatrix}^T\\
f=\begin{bmatrix} 1&1&-1&-1&-1\end{bmatrix}^T}\)


Wychodzą ma dwa wektory w jednej bazie:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&-5&2&1&0\end{bmatrix}
\begin{bmatrix} 0&1&-1&0&1\end{bmatrix}}\)

i dwa wektory w drugiej
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&-1&1&0&-1\end{bmatrix}
\begin{bmatrix} 0&-3&0&1&2\end{bmatrix}}\)


Pytanie: co dalej?
Awatar użytkownika
ymar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 13 sie 2005, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 24 razy

Bazy podprzestrzeni

Post autor: ymar »

Lepiej nic dalej nie rób, bo to jest niedobrze. W jaki sposób szukałeś tych wektorów? Czemu znalezione wektory nie mają znaczka traspozycji, a te z zadanie mają? Co to jest -0? (Wiem, że to 0. Pytam, czemu tak napisane)
pucek7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 3 lut 2009, o 01:53
Płeć: Mężczyzna

Bazy podprzestrzeni

Post autor: pucek7 »

-0 to błąd w przepisywaniu. powinno być 0.

Jeżeli to jest źle to jak trzeba się do tego zabrać?
Awatar użytkownika
ymar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 13 sie 2005, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 24 razy

Bazy podprzestrzeni

Post autor: ymar »

Powiedz najpierw, jak robiłeś. Ktoś na pewno poprawi. Nie wyjaśniłeś jeszcze braku znaczka transpozycji. To też literówka czy uważasz, że nie powinno go tam być albo nie wiesz, czy powinien?
pucek7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 3 lut 2009, o 01:53
Płeć: Mężczyzna

Bazy podprzestrzeni

Post autor: pucek7 »

Fakt, wektory powinny być zapisane jako transponowane - "literówka", sorka.
Z podprzestrzeni robi się macierz i na niej operacje elementarne. Z tego wychodzą przykładowe bazy, czy tak?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Bazy podprzestrzeni

Post autor: pyzol »

\(\displaystyle{ a,b,c}\) są liniowo niezależne, i one będą tworzyć jedną bazę, d jest liniową kombinacją ich.
\(\displaystyle{ f=c-b}\) też jest liniową kombinacją, ale biorąc ten wektor bez problemu możemy napisać drugą bazę:
\(\displaystyle{ a,b,f}\) lub \(\displaystyle{ a,c,f}\)
Jak napisać macierz przejścia? Nie pamiętam:)
ODPOWIEDZ