Witam,
Potrzebuję udowodnienia następującej właściwości macierzy:
\(\displaystyle{ \left(C \right) ^{-1* \left( T\right) } = \left(C \right) ^{T* \left( -1\right) }}\)
Za pomoc bedę zobowiązany.
dowod na właność macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
dowod na właność macierzy
Popatrz na taki ciąg równości:
\(\displaystyle{ I = I^{T} = (C \cdot C^{-1})^{T} = (C^{-1})^{T} \cdot C^{T}}\).
\(\displaystyle{ I = I^{T} = (C \cdot C^{-1})^{T} = (C^{-1})^{T} \cdot C^{T}}\).