Znaleźć macierze przekształcenia liniowego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kloppix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 156
Rejestracja: 14 lut 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koszalin
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 4 razy

Znaleźć macierze przekształcenia liniowego

Post autor: kloppix »

Znaleźć macierze przekształcenia liniowego T w podanych bazach przestrzeni \(\displaystyle{ R^2}\)
\(\displaystyle{ T:R^2 \rightarrow R^2, T(x,y) = (3x-2y,2x+3y)}\)
a) \(\displaystyle{ B_{R^2} =}\) baza standardowa
b) \(\displaystyle{ B_{R^2} = \{(3,2),(-2,3)\}}\)

i kurcze nie wiem jak sie za to zabrac, bo w przykladach byly pokazywane po dwie bazy, a tu tylko jedna ;/
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Znaleźć macierze przekształcenia liniowego

Post autor: BettyBoo »

To znaczy, że należy przyjąć tą samą (podaną) bazę w dziedzinie i przeciwdziedzinie.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ