Diagonalizacja macierzy, wyznaczenie wektorów własnych
- De Moon
- Użytkownik
- Posty: 379
- Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 43 razy
Diagonalizacja macierzy, wyznaczenie wektorów własnych
\(\displaystyle{ A= \begin{bmatrix} 1&1&1\\2&2&-3\\-2&-2&-3\end{bmatrix}}\)
}}
Mam dziwne pierwiastki równania charakterystycznego ( z pierwiastkami). Nie potrafię otrzymać wektorów własnych.
Proszę o pomoc w znalezieniu ich.
}}
Mam dziwne pierwiastki równania charakterystycznego ( z pierwiastkami). Nie potrafię otrzymać wektorów własnych.
Proszę o pomoc w znalezieniu ich.
Diagonalizacja macierzy, wyznaczenie wektorów własnych
Czytamy ze stronki.
\(\displaystyle{ 13 x-x^3= x(13- x^2 )=0}\)
Kiedy iloczyn jest rowny zero?
W nawiasie masz co? delta i jedziesz.
\(\displaystyle{ 13 x-x^3= x(13- x^2 )=0}\)
Kiedy iloczyn jest rowny zero?
W nawiasie masz co? delta i jedziesz.
- De Moon
- Użytkownik
- Posty: 379
- Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 43 razy
Diagonalizacja macierzy, wyznaczenie wektorów własnych
Nie mam problemów z wyciągnięciem x przed nawias, tylko z tym jak zrobić wektor własny dla \(\displaystyle{ x = \pm \sqrt{13}}\)
Diagonalizacja macierzy, wyznaczenie wektorów własnych
Tak samo jak robisz wektor z kazdej innej liczby(wartosci wlasnej). Rozwiazujesz układ jednorodny i wychodzi Ci piękny wektor.
Problem to?
Problem to?
Diagonalizacja macierzy, wyznaczenie wektorów własnych
Ludzie...
Czego w tym nie rozumiemy?Tak samo jak robisz wektor z kazdej innej liczby(wartosci wlasnej). Rozwiazujesz układ jednorodny i wychodzi Ci piękny wektor.
Diagonalizacja macierzy, wyznaczenie wektorów własnych
No to proszę to wykonać....Mam Ci kartkę podać? No naprawdę proszę nie tracić mojego czasu.
Diagonalizacja macierzy, wyznaczenie wektorów własnych
Pomoże = policzy za Ciebie? No pomyliłeś adresy chłopie. Powiedziałem ci co masz zrobic. Liczenie (czyli cos co wykona osoba z gimnazjum ) zostawiam Tobie. Bo wstyd zebym robił takie rzeczy za kogos.De Moon pisze:Dobra, nieważne. Sam to prędzej przeliczę niż mi tu ktoś pomoże.
tyle w tym temacie. Jak cos policzysz to Ci sprawdzimy to. Gotowca nie bedzie
- erina
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 29 mar 2010, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pruszków
- Pomógł: 38 razy
Diagonalizacja macierzy, wyznaczenie wektorów własnych
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
1- \sqrt{13} &1&1\\
2&2- \sqrt{13} &-3\\
2&-2&-3- \sqrt{13}
\end{bmatrix}\begin{bmatrix} x\\y\\z\end{bmatrix}=0\\ \\
\begin{bmatrix}
1- \sqrt{13} &1&1\\
0&4- \sqrt{13} & \sqrt{13} \\
2&-2&-3- \sqrt{13}
\end{bmatrix}\begin{bmatrix} x\\y\\z\end{bmatrix}=0}\)
Czyli z 2 wiersza:
\(\displaystyle{ z \sqrt{13}+y(4- \sqrt{13} )=0\\
z=y(1-\frac{4 \sqrt{13}}{13} )}\)
Wstawiamy to do 1 wiersza:
\(\displaystyle{ (1- \sqrt{13} )x+y+y(1-\frac{4 \sqrt{13}}{13} )=0\\
(1- \sqrt{13} )x+y(2-\frac{4 \sqrt{13}}{13} )=0\\
x=y(\frac{2-\frac{4 \sqrt{13}}{13}}{(\sqrt{13}-1)} )\\
x=y(\frac
{(26-4 \sqrt{13})( \sqrt{13} +1)}
{156} )\\
x=y(\frac
{(13-2 \sqrt{13})( \sqrt{13} +1)}
{78} )\\
x=y(\frac
{(13-2 \sqrt{13})+13 \sqrt{13}-26 }
{78} )\\
x=y(\frac
{(15\sqrt{13}-13 }
{78} )}\)
Czyli mamy wektor:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
\frac{15\sqrt{13}-13 }{78} \\
1 \\
\frac{4 \sqrt{13}}{13}-1
\end{bmatrix}}\)
...o ile się nie pomyliłam. Mam nadzieję, że nie trzeba tego jeszcze normalizować?
\(\displaystyle{ -\sqrt{13}}\) analogicznie.
Jeśli masz problem ze zrozumieniem, co się tam dzieje, to prawdopodobnie powinieneś sobie odświeżyć usuwanie niewymierności z mianownika - nie wiem, co innego może tam być niejasne.
1- \sqrt{13} &1&1\\
2&2- \sqrt{13} &-3\\
2&-2&-3- \sqrt{13}
\end{bmatrix}\begin{bmatrix} x\\y\\z\end{bmatrix}=0\\ \\
\begin{bmatrix}
1- \sqrt{13} &1&1\\
0&4- \sqrt{13} & \sqrt{13} \\
2&-2&-3- \sqrt{13}
\end{bmatrix}\begin{bmatrix} x\\y\\z\end{bmatrix}=0}\)
Czyli z 2 wiersza:
\(\displaystyle{ z \sqrt{13}+y(4- \sqrt{13} )=0\\
z=y(1-\frac{4 \sqrt{13}}{13} )}\)
Wstawiamy to do 1 wiersza:
\(\displaystyle{ (1- \sqrt{13} )x+y+y(1-\frac{4 \sqrt{13}}{13} )=0\\
(1- \sqrt{13} )x+y(2-\frac{4 \sqrt{13}}{13} )=0\\
x=y(\frac{2-\frac{4 \sqrt{13}}{13}}{(\sqrt{13}-1)} )\\
x=y(\frac
{(26-4 \sqrt{13})( \sqrt{13} +1)}
{156} )\\
x=y(\frac
{(13-2 \sqrt{13})( \sqrt{13} +1)}
{78} )\\
x=y(\frac
{(13-2 \sqrt{13})+13 \sqrt{13}-26 }
{78} )\\
x=y(\frac
{(15\sqrt{13}-13 }
{78} )}\)
Czyli mamy wektor:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
\frac{15\sqrt{13}-13 }{78} \\
1 \\
\frac{4 \sqrt{13}}{13}-1
\end{bmatrix}}\)
...o ile się nie pomyliłam. Mam nadzieję, że nie trzeba tego jeszcze normalizować?
\(\displaystyle{ -\sqrt{13}}\) analogicznie.
Jeśli masz problem ze zrozumieniem, co się tam dzieje, to prawdopodobnie powinieneś sobie odświeżyć usuwanie niewymierności z mianownika - nie wiem, co innego może tam być niejasne.