Iloczyn skalarny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
darkMagic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 5 paź 2009, o 17:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

Iloczyn skalarny

Post autor: darkMagic »

W równoległoboku ABCD punkty M i N są odpowiednio środkami boków AB i BC. Oblicz:
\(\displaystyle{ \vec{AM} \cdot \vec{AN} ; \vec{DM} \cdot \vec{DN}}\), jeśli:
A(-3,-2), B(1,-2), C(6,3)

Ta kropka między wektorami to iloczyn skalarny a nie mnożenie
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Iloczyn skalarny

Post autor: Crizz »

Iloczyn skalarny dwóch wektorów \(\displaystyle{ [a,b],[c,d]}\): \(\displaystyle{ [a,b] \circ [c,d]=ac+bd}\)

Wektor AB, gdzie \(\displaystyle{ A(x_{A},y_{A}),B=(x_{B},y_{B})}\), ma współrzędne \(\displaystyle{ [x_{B}-x_{A},y_{B}-y_{A}]}\).

Żeby otrzymać współrzędne punktu D, przesuń punkt A o wektor BC (skoro wiadomo, że to równoległobok).

Żeby otrzymać wsółrżedne punktów M i N, skorzystaj ze wzoru na środek odcinka o końcach \(\displaystyle{ (x_{1},y_{1}),(x_{2},y_{2})}\): \(\displaystyle{ \left(\frac{x_{1}+x_{2}}{2},\frac{y_{1}+y_{2}}{2}\right)}\)
ODPOWIEDZ