Odwzorowanie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
TheCackok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Odwzorowanie liniowe

Post autor: TheCackok »

Taki oto problemik mam:


Niech L : R^{3} → R^{3} będzie takim odwzorowaniem liniowym, że
L(1, 1, 1) = (1, 1, 1),
L(1, 1, −1) = (1, 1, −1),
L(0, 0, 1) = (2, 2, 0).

Znaleźć L(2, 2, 3).
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Odwzorowanie liniowe

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ (2,2,3)=(1,1,-1)+(1,1,1)+3\cdot (0,0,1)}\)
TheCackok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Odwzorowanie liniowe

Post autor: TheCackok »

A jak teraz znaleźć jądro i obraz tego odwzorowania?
ODPOWIEDZ