macierze działania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Alex77
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 19:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krak

macierze działania

Post autor: Alex77 »

Proszę o sprawdzenie, bo nie wiem czy dobrze mam obliczone
macierz \(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 2&-1\\-2&0\end{bmatrix}}\) \(\displaystyle{ B=\begin{bmatrix} -1&2&0\\-3&1&1\end{bmatrix}}\) \(\displaystyle{ C=\begin{bmatrix} 2&-1\\-2&0\\0&1\end{bmatrix}}\)

a)\(\displaystyle{ {B-3C}^T}\)
Tu wyliczyłam
\(\displaystyle{ B-3C}^T=\begin{bmatrix} -7&4&0\\0&-1&2\end{bmatrix}}\)

b)\(\displaystyle{ 2A+(BC)^T}\)
Wyliczyłam
\(\displaystyle{ =\begin{bmatrix} -2&-10\\-3&4\end{bmatrix}}\)

c)\(\displaystyle{ 3A^2-2A^T}\)
Wyliczyłam
\(\displaystyle{ =\begin{bmatrix} 5&-2\\-10&6\end{bmatrix}}\)

Mam to dobrze? Proszę o sprawdzenie
ODPOWIEDZ