Witam wlasnie dostalem kilka ciekawych zadan do rozwiazania i za bardzo nie wiem jak sie do tego zabrac cos mi wychodzi ale nie wiem czy dobrze mysle jesli ktos by byl uprzejmy ukazac mi jak mniej wiecej rozwiazac te zadania bede wdzieczny. O to zadania
1. Dany jest punkt A(-1,6). Znajdz wspołrzedne punktu B lezacego na osi Ox jezeli wiadomo ze odcinek AB tworzy z osia Ox kąt (a)30°; (b) 135°;(c)120;(d)90°(wiem ze napewno w tym zadaniu trzeba posluzyc sie wspolczynikiem kierunkowym)
2.Znalezc punkt rowno oddalony od obu osi wspolrzednych i od punktu (-3,6)
3.Znajdz wspolrzedne punktu, w ktorym promien swiatla biegnacy od punktu A(-3,2) musi sie odbic od osi Ox by dotrzec do punktu (a) (3,4); (b) (7,3);(c) (-11,3)
Kilka ciekawych zadan z Algebry Liniowej
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Kilka ciekawych zadan z Algebry Liniowej
zad.3.
A(-3,2)
X(x;0)
robisz funkcję liniową (1), której wykres przechodzi przez A i X, następnie funkcję liniową (2), której wykres przebiega przez X i (3,4). nastepnie korzystasz z tego, że mając funkcję f(x)=ax+b, \(\displaystyle{ f'(x)=tg\alpha}\) gdzie alfa to kąt tworzony z osią OX. z tego wynika, że kąt \(\displaystyle{ \alpha_{1}+\alpha_{2}=180^{\circ}}\).
A(-3,2)
X(x;0)
robisz funkcję liniową (1), której wykres przechodzi przez A i X, następnie funkcję liniową (2), której wykres przebiega przez X i (3,4). nastepnie korzystasz z tego, że mając funkcję f(x)=ax+b, \(\displaystyle{ f'(x)=tg\alpha}\) gdzie alfa to kąt tworzony z osią OX. z tego wynika, że kąt \(\displaystyle{ \alpha_{1}+\alpha_{2}=180^{\circ}}\).