Wykonujac elementarne przeksztalcenia pokaz ,ze:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 1&1&1\\a&b&c\\a^{2}&b^{2}&c^{2}\end{vmatrix}}\) =(b-a)(c-a)(c-b)
Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego zadnia.
Elementarne przeksztalcenia
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 18 kwie 2010, o 21:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: solewo
Elementarne przeksztalcenia
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2010, o 21:30 przez lewaplewap, łącznie zmieniany 6 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 18 kwie 2010, o 21:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: solewo
Elementarne przeksztalcenia
Poprawiłem zapis macierzy.yorgin pisze:Nie wychodzi. Na pewno dobrze napisane to jest?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Elementarne przeksztalcenia
Nie chodzi już o sam zapis, ale o fakt, że liczenie "na piechotę" daje różne wyniki po obu stronach tożsamości do udowodnienia.
Dlatego pytanie dodatkowe: czy w pierwszym wierszu nie ma czasem samych jedynek?
Dlatego pytanie dodatkowe: czy w pierwszym wierszu nie ma czasem samych jedynek?
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 18 kwie 2010, o 21:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: solewo
Elementarne przeksztalcenia
Zgadza sie ,w pierwszym wierszu sa same jedynki.yorgin pisze:Nie chodzi już o sam zapis, ale o fakt, że liczenie "na piechotę" daje różne wyniki po obu stronach tożsamości do udowodnienia.
Dlatego pytanie dodatkowe: czy w pierwszym wierszu nie ma czasem samych jedynek?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Elementarne przeksztalcenia
Może tak:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 1&1&1\\a&b&c\\a^2&b^2&c^2\end{vmatrix}=|w_2-aw_1, w_3-a^2w_1|=\begin{vmatrix} 1&1&1\\0&b-a&c-a\\ 0&b^2-a^2&c^2-a^2\end{vmatrix}=\begin{vmatrix} b-a&c-a\\b^2-a^2& c^2-a^2\end{vmatrix}=(b-a)(c^2-a^2)-(c-a)(b^2-a^2)=(b-a)(c-a)(c-b)}\)
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 1&1&1\\a&b&c\\a^2&b^2&c^2\end{vmatrix}=|w_2-aw_1, w_3-a^2w_1|=\begin{vmatrix} 1&1&1\\0&b-a&c-a\\ 0&b^2-a^2&c^2-a^2\end{vmatrix}=\begin{vmatrix} b-a&c-a\\b^2-a^2& c^2-a^2\end{vmatrix}=(b-a)(c^2-a^2)-(c-a)(b^2-a^2)=(b-a)(c-a)(c-b)}\)