układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 16 kwie 2010, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmmm
układ równań
Rozwiąż układ równań \(\displaystyle{ \begin{cases} 6x-3y=2\\2x-y=1\end{cases}}\) jak to się rozwiązuje ??
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 16 kwie 2010, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmmm
układ równań
Poczytaj sobie o tej metodzie.miodzio1988 pisze:Wrzucasz wszystko do macierzy i wykonujesz eliminacje Gaussa.
Patrzę na Twoj wiek w profilu i dlatego odpowiadam stosownie do tej informacji.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6903
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
układ równań
Tak najprościej to metodą podstawiania
\(\displaystyle{ \begin{cases} 6x-3y=2\\2x-y=1\end{cases}}\)
Z drugiego równania wyznaczę y
\(\displaystyle{ \begin{cases} 6x-3y=2\\2x-1=y\end{cases}}\)
Podstawię wyznaczony y do pierwszego równania
\(\displaystyle{ \begin{cases} 6x-3 \left(2x-1 \right) =2\\2x-1=y\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 6x-6x+3 =2\\2x-1=y\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3=2\\2x-1=y\end{cases}}\)
W pierwszym równaniu otrzymałem sprzeczność więc
układ równań jest sprzeczny
(Jeżeli drugie równanie pomnożysz przez 3 to od razu powinieneś zauważyć sprzeczność)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 6x-3y=2\\2x-y=1\end{cases}}\)
Z drugiego równania wyznaczę y
\(\displaystyle{ \begin{cases} 6x-3y=2\\2x-1=y\end{cases}}\)
Podstawię wyznaczony y do pierwszego równania
\(\displaystyle{ \begin{cases} 6x-3 \left(2x-1 \right) =2\\2x-1=y\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 6x-6x+3 =2\\2x-1=y\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3=2\\2x-1=y\end{cases}}\)
W pierwszym równaniu otrzymałem sprzeczność więc
układ równań jest sprzeczny
(Jeżeli drugie równanie pomnożysz przez 3 to od razu powinieneś zauważyć sprzeczność)