wyznacznik macierzy metoda Laplace'a do sprawdzenia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
michalm523
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 10 sty 2010, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

wyznacznik macierzy metoda Laplace'a do sprawdzenia

Post autor: michalm523 »

mam obliczyc wyznacznik takiej macierzy:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}-3&2&1&0\\5&-1&0&3\\0&4&-2&1\\2&-5&0&4\end{array}\right]}\)

mnoze pierwszy wiersz przez 2 i dodaje go do 3 wiersza i otrzymuje cos takiego:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}-3&2&1&0\\5&-1&0&3\\-6&8&0&1\\2&-5&0&4\end{array}\right]}\)

teraz stosuje rozwiniecie Laplace'a wzgledem 3 kolumny i mam:

\(\displaystyle{ 1 \cdot (-1) ^{1+3} \cdot \left|\begin{array}{ccc}5&-1&3\\-6&8&1\\2&-5&4\end{array}\right| =201}\)
dobrzer rozwiazany jest ten przyklad????
rubik1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 86 razy

wyznacznik macierzy metoda Laplace'a do sprawdzenia

Post autor: rubik1990 »

Jest ok.
ODPOWIEDZ