Zrobiłem te zadanie, ale nie wiem czy dobrze
zad.
Zapisać w postaci trygonometrycznej i wykładniczej liczbę zespolona z=-2j
z=-2j
z=1
\(\displaystyle{ \cos =1}\)
\(\displaystyle{ \sin\alpha = \frac{-2}{1}}\)
sinus i cosinus liczymy razem, czyli:
\(\displaystyle{ \alpha = -3}\)
\(\displaystyle{ z=1(\cos -3+ j \sin-3)}\)
Czy ktos może mnie sprawdzić czy dobrze rozwiązałem??
z góry dziękuje
zmodyfikowałem nieco twój zapis TeX, tak jest chyba prościej i wygodniej pzdr Undre
Postać tryg. i wykładnicza l. zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 3 razy
Postać tryg. i wykładnicza l. zespolonej
Ostatnio zmieniony 13 paź 2006, o 14:48 przez Aniol_zmx_, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Postać tryg. i wykładnicza l. zespolonej
liczba zespolona z=-2i
z=x+ yi --> x===0 , y===-2
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{x^2+y^2} ===2}\)
\(\displaystyle{ \cos = \frac{x}{|z|}}\)
\(\displaystyle{ \sin = \frac{y}{|z|}}\)
\(\displaystyle{ z= |z|( \cos + i \sin )}\)
z=x+ yi --> x===0 , y===-2
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{x^2+y^2} ===2}\)
\(\displaystyle{ \cos = \frac{x}{|z|}}\)
\(\displaystyle{ \sin = \frac{y}{|z|}}\)
\(\displaystyle{ z= |z|( \cos + i \sin )}\)