Witam, miałem koło i go niestety nie zaliczylem, wiec sie ucze na poprawe i mam pare pytan do nastepujących przykladów (wiem, ze to sa prymitywne pytania, lecz chcę otrzymac jasna i prostą odpowiedz )
Rozwiaż równanie macierzowe:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}0&1\\1&0\end{array}\right]X\left[\begin{array}{cc}2&-3\\-1&1\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}2&6\\1&4\end{array}\right]}\)
Ja to rozwiązałem następująco:
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{cc}0&1\\1&0\end{array}\right]}\)
det(A)=-1
\(\displaystyle{ A^d=\left[\begin{array}{cc}0&-1\\-1&0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ A^{-1} =\left[\begin{array}{cc}0&1\\1&0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ X\left[\begin{array}{cc}2&-3\\-1&1\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}0&1\\1&0\end{array}\right]\left[\begin{array}{cc}2&6\\1&4\end{array}\right]}\)
czyli
\(\displaystyle{ X\left[\begin{array}{cc}2&-3\\-1&1\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}1&4\\1&6\end{array}\right]}\)
następnie policzyłem
\(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{cc}2&-3\\-1&1\end{array}\right]}\)
det(B)=-1
\(\displaystyle{ B^d=\left[\begin{array}{cc}1&1\\3&2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B^{-1} =\left[\begin{array}{cc}-1&-3\\-1&-2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ XBB^{-1}=CB^{-1}}\)
\(\displaystyle{ XI=CB^{-1}}\)
\(\displaystyle{ X=CB^{-1}}\)
czyli
\(\displaystyle{ X=\left[\begin{array}{cc}1&4\\1&6\end{array}\right]\left[\begin{array}{cc}-1&-3\\-1&-2\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}-5&-11\\-7&-15\end{array}\right]}\)
i pytanie brzmi: Czy wynik i moje rozumowanie jest poprawne, ponieważ sprawdzający dał mi za to 0,5pkt /2 pkt. Uzasadnił to tym, że w zapisie:
\(\displaystyle{ XBB^{-1}=CB^{-1}}\)
\(\displaystyle{ XI=CB^{-1}}\)
\(\displaystyle{ X=CB^{-1}}\)
pominąłem macierz A. Co prawda jest to moze nieprecyzyjny zapis, ale macierz A została "wyeliminowana" przez macierz \(\displaystyle{ A^{-1}}\) na samym początku rozwiąznia, czyli w tej linijce:
\(\displaystyle{ X\left[\begin{array}{cc}2&-3\\-1&1\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}0&1\\1&0\end{array}\right]\left[\begin{array}{cc}2&6\\1&4\end{array}\right]}\)
czyli
\(\displaystyle{ X\left[\begin{array}{cc}2&-3\\-1&1\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}1&4\\1&6\end{array}\right]}\)
pytanie nr 2:
mam układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} X+ \left[\begin{array}{cc}1&-1\\-1&3\end{array}\right]Y=\left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right]\\ \left[\begin{array}{cc}3&1\\1&1\end{array}\right]X+Y=\left[\begin{array}{cc}2&1\\1&1\end{array}\right] \end{cases}}\)
Aby rozwiązać ten układ muszę pomnożyć pierwsze rówanie przez \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&-1\\-1&3\end{array}\right] ^{-1}}\) a nastepnie odjąć stronami?
z góry dziekuję za zainteresowanie;) pozdrawiam Damian
rozwiazac rownanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
rozwiazac rownanie macierzowe
Zapis jest nieprecyzyjny (pomijasz opis pierwszego działania, a drugie, które jest analogiczne, rozpisujesz bardzo dokładnie - dla mnie to wygląda nieco dziwnie ponadto używasz oznaczeń, których nie definiujesz - mowa o macierzy \(\displaystyle{ C}\)) no i pomyliłeś się przy obliczaniu iloczynu - powinno być \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&4\\2&6\end{array}\right]}\). Natomiast reszta (czyli konkretna punktacja) zależy od tego, jakie kryteria oceny przyjmuje Twój sprawdzający.
Co do drugiego zadania - możesz zrobić np. tak, jak piszesz. Możesz też zastosować metodę podstawiania - np wyznaczyć \(\displaystyle{ X}\) z pierwszego równania i wstawić do drugiego.
Pozdrawiam.
Co do drugiego zadania - możesz zrobić np. tak, jak piszesz. Możesz też zastosować metodę podstawiania - np wyznaczyć \(\displaystyle{ X}\) z pierwszego równania i wstawić do drugiego.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 26 maja 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opolskie ;)
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 2 razy
rozwiazac rownanie macierzowe
czyli lepiej jakbym napisał w ten sposób:
\(\displaystyle{ AXB=C}\)
\(\displaystyle{ A ^{-1} AXBB ^{-1} =A ^{-1} C B ^{-1}}\)
\(\displaystyle{ X=A ^{-1} C B ^{-1}}\) ?
Bo chciałem tak zapisac tylko nie bylem pewien jak wymnożyc trzy macierze czyli to: \(\displaystyle{ A ^{-1} C B ^{-1}}\). Mnoży sie to tak, ze najpierw wymnazam \(\displaystyle{ A ^{-1} C}\) a pozniej ta macierz co mi wyjdzie to jeszcze wymnożyc przez \(\displaystyle{ B ^{-1}}\)?-- 14 kwietnia 2010, 12:23 --wiem, ze banalne nia zadaje
\(\displaystyle{ AXB=C}\)
\(\displaystyle{ A ^{-1} AXBB ^{-1} =A ^{-1} C B ^{-1}}\)
\(\displaystyle{ X=A ^{-1} C B ^{-1}}\) ?
Bo chciałem tak zapisac tylko nie bylem pewien jak wymnożyc trzy macierze czyli to: \(\displaystyle{ A ^{-1} C B ^{-1}}\). Mnoży sie to tak, ze najpierw wymnazam \(\displaystyle{ A ^{-1} C}\) a pozniej ta macierz co mi wyjdzie to jeszcze wymnożyc przez \(\displaystyle{ B ^{-1}}\)?-- 14 kwietnia 2010, 12:23 --wiem, ze banalne nia zadaje
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
rozwiazac rownanie macierzowe
Mnożenie macierzy jest łączne co oznacza, że nie ma znaczenia które dwie najpierw wymnożysz (o ile oczywiście nie zmienisz kolejności, bo akurat przemienności nie ma ).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.